WIE ZIJN WIJ

Het Beekbergens Toneel is een amateur toneel vereniging uit, je raadt het al, Beekbergen.

Wij hebben een ruim aantal leden uit verschillende leeftijdscategorieën en daarnaast hebben wij nog een heleboel vrijwilligers voor onder andere het decor.

Ook mogen wij dankbaar zijn met de vele donateurs die ons steunen. Dankzij hen kunnen wij 2 keer per jaar een voorstelling geven in De Hoge Weije, het dorpshuis van Beekbergen. Wij hebben altijd een voorstelling in het voorjaar en in het najaar. We oefenen op de woensdag avond.

Hopelijk tot ziens op een van onze voorstellingen!

GESCHIEDENIS

Het Beekbergens Toneel is opgericht op 19 november 1934. (beschermvrouwe Mevr. Kaars Sijpestein)

Het eerste bestuur bestond uit:

Dhr. W.L.H. Jansen          (voorzitter)
Dhr. J.G. Hali                       (secretaris)
Mevr. P. van Emmerik   (penningmeester)

Het eerste stuk dat opgevoerd werd was “Beurskoorts” in de Smittenberg te Beekbergen t.b.v. de Wijkverpleging op 5 maart 1936.

De jaren daarna werd regelmatig opgetreden en zelfs in de oorlog werd doorgespeeld. Zo was er op 27 maart 1941 een uitvoering voor de Arbeidsdienst, “de Vier Mullens”.

De uitvoeringen werden voor eigen publiek en donateurs opgevoerd in café/restaurant de Smittenberg, Arnhemseweg in Beekbergen of café Kars, Kanaal-Zuid in Lieren. Rond Sinterklaas werd er een stuk opgevoerd voor kinderen van de lage school in Beekbergen.

Op 8 januari 1966 was de 160ste en voorlopig laatste uitvoering in verband met de opkomst van de televisie en het gebrek aan zaalruimte. Het toenmalige bestuur, onder leiding van de voorzitter Herman Bredewold zette de activiteiten op een laag pitje. Tot…

…er er een nieuwe accommodatie kwam, het Dorpshuis. Deze stond er op 27 maart 1974 en het HBT werd weer bijeengeroepen. Ditmaal met enkele spelers van het Spelderholt Toneel en onder leiding van dhr. Bredewold, dhr. P. van de Berg, dhr. O. Reitsma en mevr. T Valkenburg.

De 161ste uitvoering “Toetsie Froetsie” vond plaats op 8 november 1974.

Vanaf dat moment werden weer 2 opvoeringen in het jaar gespeeld, ook het optreden voor de lagere school in december kwam terug en er werd opgetreden voor buurtvereniging en zangvereniging. In november 2001 gingen de voorstellingen van 1 avond uitvoering naar 2 avonden, de vrijdag en de zaterdag. De verhuizing van het Dorpshuis, naar het nieuwe multifunctionele centrum in Beekbergen, De Hoge Weije vond plaats in de zomer van 2007. November 2010 vond de 353ste uitvoering plaats in de Hoge Weije, 2 avonden met gemiddeld 200 bezoekers per avond.

Naast het spelen van toneel op de bühne heeft het HBT in het verleden ook een promotiefilm gemaakt voor het registratiekantoor van gezelschapsdieren. Daarnaast is er meegewerkt aan een film over reïncarnatie op het station in Lieren en aan de film “In het vuur van de Storm” in augustus 2007.