NAJAAR 2014: DIE DEKSELSE LENA HOPSASA

NIEUWSBRIEF DORPSRAAD: Het Beekbergens Toneel

We hebben er zelf veel plezier aan beleefd, zowel tijdens de repetities als vanavond tijdens de uitvoering. Met deze woorden sloot Jansje Ribbink, voorzitter van Het Beekbergens Toneel vrijdag 24 oktober 2014 de avond af. En gelet het applaus had het publiek ook een fijne toneel-avond gehad. Om 19.00 uur melden de eerste bezoekers zich al bij de grote zaal van De Hoge Weye en hadden alle gelegenheid een goede plaats uit te zoeken. Dat werd later wel anders. De zaal was volledig gevuld. HBT gaf een uitvoering van de door Joh.E.G. Ruiter geschreven klucht “Die dekselse Lena Hopsasa”. Het was humoristisch en verrassend en gaf met enige regelmaat aanleiding voor een lachsalvo.

Geert Knol (op voortreffelijke wijze gespeeld door Tonny v.d. Beld) was het meer dan zat dat zijn familie duidelijk alleen maar op zijn verjaardag komt omdat ze op zijn geld uit zijn. Ook dit jaar komen zijn schoonzus Sien Knol en haar dochter Aafke Knol (gespeeld door Jansje Ribbink en Janine Ribbink) weer logeren. Dat geldt ook voor Geerts achternicht Janny Meyer en haar man Pieter (gespeeld door Aline v.d. Brink en Agnes Geradts). Deze laatste speelde de manne-lijke rol omdat er, zo werd er meegedeeld een tekort aan mannen was. Ze deed het overigens prima. Terug naar Geert. Hij bedenkt een list om de familie eens goed te pakken te nemen. Nadat hij zijn buurman Berend (Herman Konijnenberg) en buurmeisje Martje en haar vriend (Christa Hartgers en Martin Bresser) heeft gevraagd een oogje in het zeil te houden en zich vooral ook te ontfermen over zijn vriendin Lena uit Hongarije die komt logeren, gaat hij een dagje weg.

Bij de start van het tweede bedrijf maken we kennis met Lena. Het is Geert die een schitterende metamorfose heeft ondergaan en onherkenbaar voor zijn familie en buren deze rol overtuigend en met veel humor speelt. De dialogen die dan tussen Lena en de familie van Geert ontstaan geven voor Geert de bevestiging dat de familieleden echt alleen maar uit zijn op zijn bezit. Geen middel of methode wordt door de familie geschuwd om geld en goederen van Geert te ver-krijgen. Nichtje Aafke wordt op voorstel van haar moeder en tante in de rol van Baron van Drenthe tot aan ’t Wat geplaatst om zo Lena te paaien en haar de code van de bankpas van Geert te ontfutselen. Lena verweert zich en ook dat plan loopt op niets uit. Het is in het derde bedrijf voor de familie zeer onthutsend wanneer Geert bekend maakt dat hij Lena was en zo dus al hun gesprekken heeft kunnen volgen en hun snode plannen om het servies en het zilveren bestek al vast maar te verdelen omdat zij dachten dat Geert -nadat hij voor een dag onvindbaar was- niet meer zou terugkomen. Op luchtige wijze werd dit familietafereel gebracht, maar de moraal …………….!

De zaal zat niet alleen vol met Beekbergenaren. Er waren Klarenbekers, Apeldoorners en ook uit de andere omliggende dorpen waren er bezoekers. Beide avonden waren er ca. 200 bezoekers. Het decor zag er weer perfect uit(Jannes Buitenhuis en zijn ploeg), de grime werd verzorgd door Gratia Konink en de regie was in handen van Gerda v.d. Beld. En als dat nodig was konden de acteurs een beroep doen op de souffleur Gerda de Groot.

En natuurlijk ontbrak de verloting niet. In maart is er de voorjaarsvoorstelling, het was weer een echt onvervalst avondje Beekbergens Toneel.

VOORJAAR 2014: ‘T VERKEERDE BED

Dorpsvizier
de Stentor
Nieuwsbrief Beekbergen

NAJAAR 2013: EIGEN ARF

Succesvolle uitvoering Beekbergens Toneel

BEEKBERGEN – Het Beekbergens Toneel kan terugkijken op een succesvolle najaarsuitvoering. Er kwam zowel vrijdag als zaterdag veel publiek naar de Hoge Weye in Beekbergen. Het blijspel ‘Eigen Arf’ van Herman van der A viel in goede aarde. Er waren na afloop complimenten voor het goede spel van de spelers en het mooie decor. Gastspeler Gerben Ribbink oogste veel lof. Hij kroop voor de gelegenheid in de huid van een Italiaanse goochelaar, straatmuzikant.

VOORJAAR 2013: WIE IS HIER DE DOKTER

NAJAAR 2011: HASJ OP DE HOEVE

Regiobode

VOORJAAR 2011: ZO’N HEERLIJK HUISJE BUITEN

NAJAAR 2010: VOORZICHTIG BREEKBAAR

REGIOBODE

BEEKBERGEN – Het Beekbergens Toneel speelde vrijdag en zaterdag een heel ander stuk dan normaal; Voorzichtig……Breekbaar, een vrolijk spel van Hans van Wijngaarden. De organisatie zag ook veel nieuwe gezichten in het dorpshuis de Hoge Weye in Beekbergen.

Het stuk speelt zich af op het landgoed van jonkheer en jonkvrouw Van Wateringen. Zij doen net alsof ze op vakantie zijn naar Egypte en ondertussen gebeurt er van alles op het landgoed. Echter, de heer en mevrouw Van Wateringen bevinden zich wel op het landgoed: beiden als wassenbeeld. Jansje Ribbink, voorzitter van de toneelvereniging, speelde de rol van de jonkvrouw. “Het was heel moeilijk om een wassenbeeld te spelen. Op een gegeven moment werd de jonkheer omgeduwd en moest hij zich stijf houden. Dat deed hij heel goed en toen hij werd weggedragen reageerde het publiek daar heel enthousiast op. Er werd hard geapplaudisseerd”.
Ribbink: “Het stuk was anders dan normaal. Vorig jaar ging het over het dialect. Maar we kijken er met z’n allen met heel veel plezier op terug. De reacties uit het dorp zijn ook ontzettend leuk. Veel vonden het apart, maar heel leuk en dat is altijd nog maar afwachten een eerste keer.” – Foto Han Uenk.

www.regiobodeonline.nl

VOORJAAR 2010: VREMD VOLK OP HET ERF

MEI 2010: BEVRIJDING

BEEKBERGER

BEEKBERGEN – Geheel volgens traditie werd 5 mei het bevrijdingsvuur door de lopers van JJC de Boerderij opgehaald uit Wageningen. Zij kwamen om 10.00 uur aan bij De Smittenberg  en werden verder begeleid door The 48th Highlanders of Holland Pipes en Drums en kinderen van de basisscholen. Na een korte plechtigheid werd het bevrijdingsvuur
ontstoken bij het monument in het Teixeira de Mattospark.

Daarna werd een nieuw sierhekwerk rond de Julianaboom onthuld door wethouder Rob Metz en dorpsraadvoorzitter Atze Oosterwoud. De Julianaboom is geplant in het Teixeira de Mattospark ter gelegenheid van het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard, dat op 7 januari 1937 werd gesloten. Rond de boom stond een hekwerk dat aan vervanging toe was. Het nieuwe hekwerk is in de vorm van een kroon, waarin de initialen J en B en de huwelijksdatum zijn verwerkt.

Na het officiële gedeelte kon de bezoekers genieten van een  bevrijdingsconcert in de muziektent. Er werd een groot gezamenlijk concert gehouden ter ere van 65 jaar bevrijding. Er waren optredens van The 48th Highlanders of Holland, Het Oosterhuuzens dialectkoor,Mondolia, Harmonie Orkest van PJB en de zangverenigingen Hosanna, Sursum Corda, Toonkunst en Popkoor Markant. Ook was er gelegenheid om foto’s uit de oorlogstijd in Beekbergen te bekijken die Jan Hogeweij op een groot scherm toonde.

Het Beekbergens Toneel speelde de aankomst van de Canadezen na. Met de aankondiging, de Canadezen komen, kwamen ze aan met twee jeeps van The Old Armica’s met militairen. De dames van HBT kwam het publiek als burger treesjes tegemoet en deelden met de militairen chocolade uit.

VOOR 2010